kuchnia

Homemade sushi – z łososiem i krewetkami

7 lutego 2014
IMG_3112 — kopia

Sushi jest jednym z dań, które już od dawna znajdowało się na mojej liście do spróbowania. Mimo tego, że lubię poznawać nowe smaki, surowa ryba skutecznie mnie do tego zniechęcała. Chęć spróbowania była jednak silniejsza, postanowiłam więc nieco złagodzić to, czego obawiałam się najbardziej i pierwsze sushi przygotowałam z łososiem i krewetkami i choć zajęło mi to mnóstwo czasu, to zdecydowanie frajda była ogromna.

Składniki podstawowe (ok. 24 szt.):
– krótkoziarnisty ryż do sushi (1 szklanka)
– wodorosty nori
– sos sojowy
– ocet ryżowy
– zaprawa do ryżu (własna lub gotowa)
– mata do zwijania (niekoniecznie)

Składniki do sushi z łososiem:
– wędzony łosoś
– serek Philadelphia
– awokado
– świeży ogórek
– chrzan wasabi
– sałata rzymska

Składniki do sushi z krewetkami:
– krewetki
– sałata rzymska
– ogórek
– majonez

Tempura:
– jajko
– mąka pszenna
– zimna woda

IMG_3117 — kopia

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na przepłukaniu ryżu ok. 5 – 7 razy, aż woda będzie przejrzysta. Następnie należy wsypać go do garnka, zalać dokładnie taką samą ilością zimnej wody (w tym wypadku szklanką) i gotować ok. 12 minut pod przykryciem aż do zagotowania. Wówczas nie zdejmując pokrywki należy odstawić garnek na ok. 5 minut. Po tym czasie dodać do ryżu zalewę, wymieszać, przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.

Łososia, awokado i ogórka pokroić w paski. W osobnym naczyniu przygotować zimną wodę. Na macie bambusowej umieścić arkusz nori i maczając rękę w zimnej wodzie nakładać ryż pozostawiając z każdej strony centymetr wolnego marginesu. Na środku, w poprzek ryżu wydrążyć palcem tunel, w którym umieścić chrzan wasabi. Ryż obok tunelu posmarować serkiem Philadelphia i ułożyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską, pokrojonego łososia, awokado i ogórka. Przytrzymując palcami składniki, zwinąć nori (na jeden rulon wystarczy pół arkusza nori), aby całość w środku przylegała do siebie. Jeśli końcówki nori nie chcą się skleić, można posmarować je zimną wodą. Powstałą roladę podzielić na równe części.

Krewetki opłukać i oczyścić z jelit. Następnie skorzystać z gotowej tempury lub przygotować ją samemu. W zależności od ilości krewetek, tempurę możemy wykonać sami, a jej składniki odmierzyć na oko. Jajko, ok. pół szklanki mąki i trochę wody wymieszać w miseczce, tempura powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Następnie maczając w niej krewetki, smażyć je na głębokim ogniu aż się zarumienią. Po usmażeniu pozostawić je na chwilę do ostygnięcia.

Na macie ponownie ułożyć listek nori i pozostawiając wolny margines umieścić ugotowany wcześniej ryż. Podobnie jak w przypadku wasabi, środek ryżu posmarować majonezem, ułożyć sałatę rzymską, ogórka i przygotowane krewetki. Następnie zwinąć w rulon i podzielić na równe części.

Tak przygotowane sushi możemy podawać z chrzanem wasabi lub delikatnie maczać w sosie sojowym. Jego zrobienie zajęło mi dużo czasu, ale z pewnością powtórzę to jeszcze nie raz. Być może następnym razem spróbuję wykorzystać jeszcze inne składniki. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia domowego sushi i że będzie Wam smakowało tak samo jak mi.

Smacznego!

Możesz również polubić

9 Komentarzy

  • Odpowiedz Marcelina 9 lutego 2014 at 14:09

    Jeżeli sushi może ładnie wyglądać, Twoje prezentuje się pięknie! W poniedziałek wybieram się na sushi, niech ta niedziela szybko mija, bo smaka narobiłaś wielkiego :)

  • Odpowiedz livingwithPEPE Pepe Seter 9 lutego 2014 at 22:35

    Nie jestem specjalną fanką sushi, ale tak pięknie podane i z sercem przygotowane jadłabym w każdych ilościach. Wygląda baaaardzo smakowo ♥
    Ide lajkować :)
    xoxo

  • Odpowiedz Anulla 9 lutego 2014 at 23:50

    też do domowego się przymierzam, ale ciągle to odkładam. Twoje prezentuje się bosko:)

  • Odpowiedz Magda C. 10 lutego 2014 at 16:39

    Domowego sushi jeszcze nie robiłam. Takiego z łososiem chętnie bym zjadła :)

  • Odpowiedz www.fashionable.com.pl 11 lutego 2014 at 13:32

    Jakoś nie mogę się do sushi przekonać, ale wygląda świetnie!

  • Odpowiedz wenus-lifestyle 11 lutego 2014 at 13:32

    Nie żałuję, że spróbowałam sushi, ale szczerze mówiąc nie przepadam za nim 😉

  • Odpowiedz daria 13 lutego 2014 at 12:29

    Twoje Sushi wygląda jak z obrazka, albo jakiejś reklamy japońskiej restauracji ! :) Widać, że jesteś bardzo dokładna w tym co robisz, a zdjęcia przygotować sushi jeszcze to potwierdzają. Pozdrawiam, d,

  • Odpowiedz studentka_na_diecie 9 marca 2014 at 17:07

    No troszkę czasu to zajmuje, ale smak jest boski 😀 Tym bardziej jak można dodać właśnie to na co ma sie ochotę i co lubi się najbardziej :) też ostatnio debiutowałam w homemade sushi, Twoje wyszły piękne :))

  • Odpowiedz Magda111 14 marca 2014 at 13:57

    wygląda bardzo apetycznie chyba skuszę się i wypróbuje:)

  • Zostaw odpowiedź