kuchnia

Makaronowa wariacja – pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem

6 kwietnia 2014
IMG_3627

Kuchnia włoska, szczególnie makarony, należą do moich ulubionych dań. Różnorodność makaronów i potraw, jakie można z nich wykonać, daje nieograniczone możliwości tworzenia nowych smaków. Połączenie konkretnych produktów pozwoli na zaspokojenie każdego, nawet najbardziej wymagającego podniebienia, a to moja makaronowa propozycja.

Składniki (2 porcje):
– 250 g makaronowych wstążek (tagliatelle lub pappardelle)
– pojedyncza pierś z kurczaka
– 1 naturalny lub ziołowy camembert
– 1 opakowanie szpinaku świeżego (lub 300 g mrożonego)
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do gotującej się wody, do której dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju, aby makaron się nie skleił.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem (ja zamiast pieprzu użyłam chili, słodkiej papryki i kolendry). Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy na niej pierś z kurczaka, aż się zarumieni, a następnie odstawiamy.

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy obrane wcześniej ząbki czosnku, aby masło uzyskało czosnkowy aromat. Następnie umieszczamy na patelni szpinak, aby się podgrzał. Jeżeli używamy mrożonego, wybierzmy rozdrobniony i podgrzewajmy aż stanie się miękki. Ze względu na to, że sam szpinak jest mało smakowy, warto doprawić go solą i pieprzem (pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić, ponieważ kurczak również jest doprawiony).

Ser pleśniowy kroimy w plasterki, a następnie każdy z nich w paseczki, jak najdrobniej. Razem z usmażonym wcześniej kurczakiem wrzucamy go do szpinaku, aby ser się rozpuścił.

Makaron odcedzamy i nakładamy na talerz, a następnie układamy na makaronie przygotowany szpinak i pierś z kurczaka.

Możesz również polubić

14 Komentarzy

  • Odpowiedz Marcelina 7 kwietnia 2014 at 08:50

    Lubię takie połączenia na talerzu, nie zawaham się użyć widelca i dziobnąć trochę tego makaronu :)

  • Odpowiedz N. ze Szwecjobloga 7 kwietnia 2014 at 08:50

    Ostatnio szpinak często gości u nas na talerzu. Nie próbowałam jeszcze z dodawaniem sera camembert, więc pewnie taka opcja też zagości :)

  • Odpowiedz Królowa Karo 7 kwietnia 2014 at 15:19

    Uwielbiam szpinak – choć zwykle jem z fetą i czosnkiem, bez mięsa.

  • Odpowiedz Ania W 7 kwietnia 2014 at 19:51

    Uwielbiam makaron ze szpinakiem :-) Muszę zrobić, bo dawno nie jadłam :-)

  • Odpowiedz www.fashionable.com.pl 7 kwietnia 2014 at 21:29

    Wygląda bardzo smakowicie:)

  • Odpowiedz napiecyku.pl 8 kwietnia 2014 at 15:36

    Lubię ten rodzaj makaronu, podany przez Ciebie na pewno smakuje idealnie : )

  • Odpowiedz Spokojni Impetycy 8 kwietnia 2014 at 15:36

    Dla mnie idealnie połączenie! Tydzień temu robiłam coś wręcz identycznego i chyba w tym tygodniu też zrobię:D tym bardziej, że szpinak jest bardzo zdrowy, więc w ogóle same plusy! :)

  • Odpowiedz wenus-lifestyle 8 kwietnia 2014 at 20:09

    Mniam, ale pyszności <3

  • Odpowiedz daria 9 kwietnia 2014 at 21:24

    Muszę spróbować Twojego przepisu, bo zdjęcia wyglądają obłędnie 😉

  • Odpowiedz livingwithPEPE Pepe Seter 10 kwietnia 2014 at 15:57

    Powinna być tu adnotacja "Po 22 nie zaglądać " 😀
    Uwielbiam wszelkie takie wariacje, ale szpinak tylko świeży baby szpinak♥
    Smaku pełen pysk 😀
    xoxo

  • Odpowiedz Magda C. 10 kwietnia 2014 at 15:57

    Przepysznie wygląda ta wariacja :)

  • Odpowiedz Asia 11 kwietnia 2014 at 09:19

    No i w końcu jakaś nowa i CIEKAWA propozycja :) Na portalach kucharskich same dziadostwa, a tutaj proszę jakie pyszności :)

  • Odpowiedz simply lifetime 11 kwietnia 2014 at 18:05

    dziękujęęę! :) bardzo się cieszę :)

  • Odpowiedz DżemDżus 22 maja 2014 at 19:53

    Makaronowa panienka ze mnie, więc wpraszam się na porcyjkę. :)

  • Zostaw odpowiedź