kuchnia

Risotto z chorizo, chili i pomidorami

16 września 2014
IMG_4643

Risotto to jedno z dań, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Nie sądziłam jednak, że po jego spróbowaniu zupełnie stracę głowę! Musiałam koniecznie podzielić się tym przepisem, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Chętnie dowiem się też, jakie jest Wasze ulubione, bo jesienią rozpoczynam testowanie wszystkich możliwych smaków :)

Składniki (4 porcje):
– 200 g ryżu do risotto
– 500 ml bulionu warzywnego
– 100 g chorizo
– ½ papryczki chili
– 2 pomidory
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka sosu sojowego
– szczypiorek
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a chorizo pokroić na większe kawałki i podsmażyć na łyżce masła (tak, aby chorizo stała się lekko chrupiąca, ale przy tym, aby czosnek nie zgorzkniał). Dodać do tego ryż i zalać bulionem (jeżeli ryż odmierzacie szklanką, to bulionu powinno być dwa razy więcej). Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli to konieczne, dolać jeszcze bulionu. Kiedy będzie gotowy, dodać do niego dwie pozostałe łyżki masła i sos sojowy oraz wymieszać. Umyć papryczkę chili, oczyścić z nasion i pokroić na cienkie plasterki, dodać do całości. Umyć pomidory i pokroić na dużą kostkę, przed podaniem dodać je do pozostałych składników i wymieszać. Po nałożeniu na talerze posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Możesz również polubić

12 Komentarzy

  • Odpowiedz Otwarta na świat 17 września 2014 at 16:13

    Wygląda pięknie! I domyślam się, że też tak smakuje :)
    Sama nie robię risotto. Jakoś tak nie było mi z nim nigdy po drodze. Chociaż w wielką przyjemnością wspominam czasy kiedy studiowałam w Toruniu i moim ulubionym daniem w barze było właśnie risotto z kurczakiem i groszkiem.
    Zachęciłaś mnie. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis :)

  • Odpowiedz Marcela 17 września 2014 at 16:13

    w końcu nowy post! zaglądam tu ze 2 razy dziennie :) uwielbiam risotto! z pomidorami?-JESZCZE LEPIEJ!

  • Odpowiedz justyna polska 17 września 2014 at 16:13

    wygląda mega apetycznie

    _________________
    a u mnie?
    to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)

  • Odpowiedz Dobre Geny 17 września 2014 at 21:53

    Ale apetyczne zdjęcia. Od razu człowiek robi się głodny! to chorizo pewnie dodało pikanterii daniu, fajny przepis!

  • Odpowiedz napiecyku.pl 18 września 2014 at 08:53

    Bardzo apetycznie, żałuję, ze nie jadłam kolacji. Lubię risotto, ale nie lubię go przyrządzać :)

  • Odpowiedz Jest Cudnie 19 września 2014 at 08:31

    No i znowu się naoglądałam pyszności i zaraz zrobię atak na lodówkę… a jest już po północy 😉 Smacznie to u Ciebie wygląda :)

  • Odpowiedz Gaja 19 września 2014 at 08:31

    Ciekawa propozycja, lubię risotto i często jadam. Papryczkę chili raz pokroiłam bez rękawiczek i później długo tego żałowałam. Ręce piekły mnie do łokcia, nie wiem jak długo bo to był wieczór i wreszcie nie wiem kiedy usnęłam. Od tej przygody te papryczki kroję tylko w rękawiczkach.
    I jeszcze jedno – nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli będziesz chciała to pisać, to zajrzyj do mnie po pytania :-)

  • Odpowiedz Asia 19 września 2014 at 15:27

    Jestem GŁODNA! hahaha 😉 wygląda przepysznie!

  • Odpowiedz simply lifetime 19 września 2014 at 15:31

    dziękuję! :)

  • Odpowiedz ladylaura 21 września 2014 at 13:34

    Pyszne danie ,mniam.

  • Odpowiedz Magda C. 21 września 2014 at 13:34

    Wygląda smakowicie :)

  • Odpowiedz Marcelina 23 września 2014 at 10:57

    Również przymierzam się , by w końcu zrobić risotto :) A na twoje to już na pewno bym wpadła, ze świeżym ciastem w zamian :)

  • Zostaw odpowiedź