kuchnia

Aromatyczna zupa cebulowa

12 listopada 2015
IMG_8075

Wraz z rozpoczęciem jesieni, rozpoczynam sezon na wszelkiego rodzaju wyzwania kulinarne. To właśnie w tym okresie moja kuchnia tętni życiem i w ciągu całego roku nie doświadcza tak wielu nowych smaków, jak podczas jesieni. Każdego sezonu staram się odkrywać potrawy z produktów sezonowych, ale i z takich, które na co dzień wykorzystuję podczas przygotowywania innych dań. Od dawna miałam ochotę na gorącą i aromatyczną zupę cebulową, która w jesienny wieczór rozgrzeje i doda otuchy – cudownie słodka i wyrazista w smaku w towarzystwie chrupiących grzanek.

Składniki (2 porcje):
– 500 ml bulionu wołowego
– 6 średniej wielkości białych cebul
– 100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka miodu wielkokwiatowego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia + 1 łyżka do podania
– 1/3 pokrojonej bagietki pszennej (4 małe kromki)
– 2 łyżki masła czosnkowego (2 łyżki masła + 1 ząbek czosnku)
– 100 g sera cheddar lub gruyère (lub innego dość tłustego sera)
– przyprawy: sól, pieprz cayenne, lubczyk, zioła prowansalskie
– 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Na patelni roztopić łyżkę masła i łyżkę oliwy. Kiedy będą już zupełnie płynne, na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę i łyżeczkę miodu. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru. Odstawić z ognia.

Zagotować bulion wołowy. Następnie dodać do niego przygotowaną cebulę i ponownie zagotować. Kolejno dodać wino (według uznania, nie jest konieczne), sos sojowy oraz przyprawić do smaku niewielką ilością soli i pieprzu cayenne (bardziej podkreśli słodkawy smak cebuli, niż czarny pieprz) oraz sporą dawką lubczyku. Gotować przez ok. 15 minut.

Przygotować masło czosnkowe. Do dwóch łyżek masła dodać przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku i przyprawić według uznania (dodałam ziół prowansalskich), całość przemieszać. Bagietkę pokroić na małe kromki o szerokości ok. 2 cm. Każdą z nich posmarować masłem. Do naczyń żaroodpornych przelać zupę do ok. 3/4 wysokości i na wierzchu każdej porcji umieścić po 2 kromki bagietki. Na wierzch zetrzeć ser cheddar w ilości według uznania i posypać suszonym lubczykiem. Zapiekać przez kilka minut w temperaturze ok. 150 stopni do momentu, aż ser się roztopi. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skrapiając całość łyżką oliwy.

IMG_8073

Możesz również polubić

4 Komentarzy

  • Odpowiedz marcelina 13 listopada 2015 at 23:13

    Miałam okazję gotować cebulową raz i niestety cała poszła na marne ;( Nie smakowała mi, a luby jak zobaczył zupę zapytał – „co ona tak dziwnie brązowa?” U ciebie wygląda całkiem inaczej! I te grzaneczki, aż nabrałam ochoty na podejście nr 2. Bo przecież taka zupa musi być dobra! :)

  • Odpowiedz Magda C. 15 listopada 2015 at 12:33

    Moja ulubiona zupka :)

  • Odpowiedz marcela 18 listopada 2015 at 00:41

    kurcze.. kocham cebulowa!

  • Odpowiedz daria. 19 listopada 2015 at 14:52

    Nie przepadam za cebulą, ale taką zupkę z dużą chęcią bym zjadła :)

  • Zostaw odpowiedź