kuchnia

Focaccia z mozarellą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

23 listopada 2015
IMG_8089

Od pewnego czasu staram się, aby każdy posiłek był swego rodzaju celebrowaniem chwili. Aby nic nie odbywało się automatycznie, ale miało swój codzienny rytuał, z którego będę czerpała radość. Ostatnio sporo przyjemności i satysfakcji zaczęło sprawiać mi przygotowywanie pieczywa. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ w Trójmieście mam kilka piekarni, których wypieki nieustannie goszczą na moim śniadaniowym stole, jednak mimo to przyjemność z własnoręcznie zrobionego pieczywa jest ogromna. Od kilku miesięcy ukochałam sobie focaccię, która jest nie tylko szybkim, ale niesamowicie smacznym ze względu na możliwość dowolnego doboru dodatków wypiekiem.

Składniki:
– 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej typu 650
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 7 g drożdży instant

Dodatki:
– 60 g (połowa) sera pleśniowego (użyłam Presidenta z orzechami)
– garść orzechów włoskich
– mozarella (1 kula)
– przyprawy: sól gruboziarnista, czosnek suszony, oregano

IMG_8082

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej szczyptę soli i drożdże instant – przemieszać. Do suchych składników dodać oliwę oraz dolewając stopniowo ciepłą wodę, powoli wyrabiać ciasto. Blat oprószyć mąką, wyłożyć na niego powstałą masę i wyrabiać ok. 5 minut, tak, aby ciasto połączyło się w jednolitą całość. Następnie do powstałego ciasta dodać ok. pół łyżeczki suszonego czosnku i oregano i wyrabiać kolejne 5 minut. Jeżeli ciasto stanie się zbyt suche, zwilżyć dłonie ciepłą wodą i zagniatać do momentu, aż będzie gładkie. Umieścić w oprószonej mąką misie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni, a ser pleśniowy pokroić w dużą kostkę. Po upływie godziny ciasto wyjąć na blat i wyrabiać ok. 5 minut, dodając przygotowane składniki do chwili, aż jego masa będzie jednolita.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm (może być również mniejsza, wtedy focaccia będzie wyższa i bardziej pulchna) wysmarować oliwą i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wierzch focaccii również przetrzeć oliwą.

Piekarnik nastawić na 150 stopni i poczekać, aż się nagrzeje. Wówczas wstawić brytwannę do środka i piec przez ok. 30 minut. Jeżeli ciasto będzie piekło się zbyt szybko, wyciągnąć je przed upływem tego czasu. Pod koniec pieczenia wyjąć naczynie z focaccią i umieścić na niej porwaną na części kulę mozarelli. Oprószyć suszonym oregano. Piec do rozpuszczenia się sera na wierzchu. Podawać np. z oliwą i octem balsamicznym.

*Focaccia będzie smakowała równie dobrze, jeśli zamiast sera pleśniowego i orzechów użyjemy np. suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, a nawet uprażonej szynki parmeńskiej pokrojonej wcześniej w drobną kostkę lub z użyciem samych ziół.

IMG_8087

Możesz również polubić

9 Komentarzy

  • Odpowiedz daria. 24 listopada 2015 at 08:39

    Wygląda przepysznie! Idealny dodatek do wielu dań. Marzy mi się do śniadania w sobotni poranek :) d.

  • Odpowiedz Nici w Rzyci 24 listopada 2015 at 21:54

    Uwielbiam ser pleśniowy :) I powiem Ci, że kusi mnie żeby spróbować. Też mamy w domu rytuał pieczenia chleba, a właściwie nawet już nie rytuał a rutynę, bo robimy to co 3 dni :) Ostatnio na moim blogu pisałaś, że lubisz poprosisz Mikołaja o Monopoly. Ja się skusiłam i kupiłam sobie już teraz to Monopoly z edycji kolekcjonerskiej (to o którym Ci pisałam w komentarzu u mnie). Warto o nie poprosić Mikołaja, bo jest przepiękne! A powiem Ci nawet, że udało mi się znaleźć promocję na stronie sklepu satysfakcja.pl (czy jakoś tak) i kupiłam je za niecałe 70 zł ;D a nie 120 zł 😀

    • Simply Lifetime
      Odpowiedz Simply Lifetime 25 listopada 2015 at 10:55

      koniecznie spróbuj, pracy przy tym jest naprawdę niewiele, a taka świeżo upieczona focaccia z oliwą to coś, czego nie mogę sobie odmówić :)

      jeżeli chodzi o Monopoly, to muszę przyznać, że od miesięcy poszukuję edycji, którą kiedyś przypadkowo wypatrzyłam w sieci – Harry Potter. pewnie była limitowana, ale nie spocznę, dopóki nie będę pewna, że nigdzie jej nie dostanę :) poza nią chyba każda byłaby dla mnie frajdą, powrót do dzieciństwa w dorosłości :)

      • Odpowiedz Nici w Rzyci 25 listopada 2015 at 22:34

        Monopoly Harry Potter?! O ja, też chcę :D!
        Gry to na prawdę świetna sprawa :) Zdecydowanie polecam i zarażam nimi moje towarzystwo :)

  • Odpowiedz marcelina 24 listopada 2015 at 23:15

    Po tych dodatkach pomyślałam – „O! Idealna focaccia dla mnie!” I przybijam piątkę – mi również sprawia mega frajdę przygotowywanie pieczywa :)

  • Odpowiedz Magda C. 25 listopada 2015 at 21:41

    Cudna ci wyszła :) Musi pięknie pachnieć i obłędnie smakować :)

  • Odpowiedz marcela 26 listopada 2015 at 01:25

    Mniam! Wyglada wspaniale!!!!!!!!!!!!!!!

  • Odpowiedz MYSZA 27 listopada 2015 at 16:27

    Oj musi to być przepyszne! :) Koniecznie będę musiała zapodać to mojemu Łasuchowi 😉

  • Odpowiedz moja pasja smaku 13 grudnia 2015 at 17:17

    Obłędnie się prezentuje i to połączenie smaków <3

  • Zostaw odpowiedź