podróże

Zakynthos: smaki Grecji

2 listopada 2015
IMG_7373

Każdy wyjazd w nowe, nieznane jeszcze mi miejsce, traktuję jako okazję do możliwie jak najlepszego poznania kultury, tradycji, ale przede wszystkim kuchni danego regionu. Nie wyobrażam sobie nie spróbować lokalnych wyrobów, win, słodkich przysmaków oraz dań, z których słynie kraj. Kuchnia grecka już od dawna plasuje się w czołówce moich ulubionych, toteż nie mogłam doczekać się, aby móc spróbować jej smaków będąc na wyspie Zakynthos.

Grecja, z pewnością nie tylko mnie kojarzy się przede wszystkim z tzatzikami, serem feta, oliwkami i świeżymi owocami morza. Były to produkty, które stanowiły dla mnie podstawę do wypróbowania. Nie sądziłam jednak, że grecka kuchnia obfituje w tak doskonałe smaki, których zupełnie się nie spodziewałam. Gdybym tylko wiedziała w jak rewelacyjnej uczcie będę brała udział, przygotowałabym się psychicznie na możliwość dodatkowych pięciu kilogramów. W związku z tym przygotowałam dziś subiektywne zestawienie tego, co koniecznie powinno znaleźć się w travel menu każdego, kto odwiedza Grecję.

IMG_6586

Panierowany ser kozi smażony w głębokim tłuszczu

oliwki: pyszne i soczyste, choć niezwykle słone,
ser feta: delikatny, gładki w konsystencji ser, o idealnym stopniu słoności; zupełne przeciwieństwo tego, co do tej pory wydawało mi się fetą,
tzatziki: kremowy dip z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku i przypraw, a często także oliwy i oliwek, idealny w połączeniu ze świeżym pieczywem,
– oliwa z oliwek;

IMG_6585

Sałatka grecka

sałatka grecka: sałatka ze świeżym pomidorem (zwykle malinowym), ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą, oliwkami i plastrem sera feta, skropiona oliwą z oliwek i sosem vinegret; mimo, że jest przystawką, jej porcja ilością może równać się z daniem głównym,
saganaki: panierowany ser smażony w głębokim tłuszczu (mistrzostwo!),
moussaka: zapiekanka składająca się przede wszystkim z mięsa mielonego, pomidorów i bakłażana, zapiekana pod sosem beszamelowym i serem,
dolmades: tzw. greckie gołąbki – liście winogron nadziewane ryżem i ziołami,
spanakopita: pieróg a’la calzone z ciasta filo dostępny z różnymi nadzieniami zarówno na słono (np. z szynką i serem lub szpinakiem i fetą), jak i na słodko (np. z czekoladą czy serem i miodem) – najlepsza rzecz, jaką jadłam na wyspie!,
tiropitakia: pierożki z ciasta filo z nadzieniem serowym,
gyros: mięso (zwykle wieprzowina) w chlebku pita w towarzystwie świeżych warzyw z sosem tzatziki,
souvlaki: mięsne szaszłyki (z wieprzowiny, jagnięciny, etc.),
owoce morza: świeże krewetki, kalmary, mule czy ośmiornica – delikatne i soczyste mięso, złowione kilka godzin wcześniej – czy trzeba czegoś więcej?,
pita: każdy region Grecji ma swoją pitę i każda z nich nie tylko smakuje, ale i wygląda inaczej; my mieliśmy okazję próbować kefalońskiej pity, której nadzienie składało się m.in. z pieczonej wieprzowiny, gdzie wyczuliśmy nutkę cynamonu, który diametralnie zmienił smak potrawy;

IMG_7376

Kalmary

mandolato: dla miłośników nugatu (czyli dla mnie) – nugat w formie batonika wspierany wafelkiem, często z dodatkiem migdałów, miodu, rodzynek, itp.,
kataifi: grecki przysmak z ciasta kataifi (kadaifi) wyglądem przypominającym cienkie nitki ze słodkim nadzieniem z miodu i pistacji,
baklava: cudownie słodkie ciasto z ogromną ilością miodu i orzechów, już niewielka porcja dostarczy takiej ilości słodyczy, która natychmiast poprawi humor,
jogurt z miodem: proste, ale zarazem pyszne; na bazie lokalnych jogurtów z dodatkiem własnoręcznie wyrabianych miodów, którymi również szczycą się Grecy,

IMG_7199

Spanakopita

wino verdea: lekkie, białe wino o delikatnym smaku,
kawa freddo: przepyszna esencja z kawy z dodatkiem lodu i białek jajka (!) – smakuje przepysznie, zdecydowanie przebija kawę frappe, która już od dawna w Grecji jest passe.

Greckich dań i przysmaków jest oczywiście o wiele więcej, jednak te są moim absolutnym must have i wypróbowałam je na własnej skórze (choć powinnam była napisać na własnym podniebieniu). Smaki są bardzo intensywne i dzięki temu każdy kęs jest wyraźnie odczuwalny. W greckich tawernach popularne jest również nakrywanie stołu dla gości oraz poczęstunek składający się z świeżego pieczywa i masła, za co do rachunku dodatkowo doliczane jest ok. 1,50 euro. Mieszkańcy są miłośnikami dań z królika i jagnięciny, które występują w przeróżnych konfiguracjach. Obiad dla dwóch osób to koszt ok. 20 – 25 euro i naprawdę warto spróbować tego, co karta ma do zaoferowania. Skusicie się?

IMG_7377

Kefalońska pita

Możesz również polubić

7 Komentarzy

  • Odpowiedz Żaba 2 listopada 2015 at 21:27

    Piękne zdjęcia!<3 Jakie to wszystko smaczne, a ta kawa, to musi być coś pysznego! Coraz bardziej chcę tam pojechać :)

  • Odpowiedz marcela 2 listopada 2015 at 23:54

    Łał! Wygląda super!

    PS. Tu Marcela z tortadellafiglia.com.
    Zmieniłam adres na tastefolio.com

    Mam nadzieje ze Ci sie spodoba!

  • Odpowiedz marcelina 4 listopada 2015 at 18:52

    I pojawiła się najlepsza cześć z twojej podróży ! Choć bardzo lubię podziwiać widoki i marzyć o wylegiwaniu się na plaży, to jednak kuchnia jest moim ulubionym tematem. A widzę, ze udało ci się zasmakować Grecji :)

    • Simply Lifetime
      Odpowiedz Simply Lifetime 5 listopada 2015 at 11:06

      kuchnia grecka należy do moich ulubionych i z niecierpliwością czekałam, żeby móc jej zasmakować :)

  • Odpowiedz Alabasterfox 5 listopada 2015 at 21:24

    Spanakopita <3

  • Odpowiedz Magda C. 7 listopada 2015 at 16:58

    Mmm same pyszności :) Ja najbardziej chyba lubię sałatkę :)

  • Odpowiedz daria. 20 listopada 2015 at 09:04

    Uwielbiam takie zapiekane sery :) do tego sałatka grecka i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. d.

  • Zostaw odpowiedź