kuchnia

Jajko po florencku

13 marca 2016
IMG_8326

Leniwe śniadania to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu dnia. Niestety, z powodu codziennych obowiązków, jak większość z nas mogę pozwolić sobie na nie stosunkowo rzadko. Kiedy jednak wiem, że nie muszę się spieszyć, z chęcią udaję się do kuchni i krzątam się po niej w szlafroku i z potarganymi włosami. Kiedy zaglądam do lodówki wiem, że nie nigdy nie może w niej zabraknąć jajek – są dla mnie najlepszą opcją bez względu na dzień tygodnia czy porę dnia. W tygodniu widzę w nich przede wszystkim jajecznicę – z odrobiną masła i szczypiorku, a w weekendy poświęcam im trochę więcej czasu i przygotowuję coś, co w ich towarzystwie okaże się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Jedną z takich opcji są jajka po florencku, czyli w towarzystwie szpinaku – ci, którzy choć raz spróbują ich połączenia z sosem holenderskim, już nigdy nie przejdą obok nich obojętnie.

Składniki (2 porcje):
– bułka pszenna (zazwyczaj wybieram świeżą kajzerkę lub z dodatkiem oliwek)
– 2 wiejskie jajka (ważne, aby były jak najświeższe)
– duża garść liści szpinaku
– łyżka octu
– łyżka masła
– ząbek czosnku
– sól i pieprz

Sos holenderski:
– 1 żółtko
– ¼ kostki masła
– sok z ćwiartki cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułkę przekroić na dwie połówki. Każdą z nich podpiec do uzyskania optymalnej chrupkości i lekkiego zrumienienia w tosterze lub piekarniku.

W tym czasie roztopić na patelni łyżkę masła i zeszklić ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki. Po około minucie dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu do momentu zwiotczenia liści (można również użyć mrożonego szpinaku) i przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Do średniej wielkości garnka wlać wodę na wysokość kilku centymetrów (do około połowy). Zagotować aż do wrzenia i dodać łyżkę octu. Zmniejszyć ogień, aby woda przestała bulgotać i z jak najmniejszej wysokości wlać jajko do wody. Można również wbić je do miseczki i zanurzyć ją w gorącej wodzie, ostrożnie przechylając i przelewając jajko do garnka. W ten sposób gotować je przez ok. 3 – 4 minut na niewielkim ogniu. Aby sprawdzić, czy jajko ma odpowiednią konsystencję, można podnieść je łyżką cedzakową i sprawdzić, czy białko już się ścięło, zachowując przy tym płynne żółtko.

Na zrumienionej połówce bułki ułożyć przygotowany szpinak, a następnie wyjąć jajko łyżką cedzakową (możliwie jak najbardziej pozbawiając je wody) i umieścić na wierzchu.

Na patelni roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodne, dodać je do żółtka wraz z sokiem z cytryny. Całość ubić na lekki krem doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przygotowane jajka skropić przygotowanym sosem holenderskim i cieszyć się chwilą.

Możesz również polubić

8 Komentarzy

  • Odpowiedz marcelina 13 marca 2016 at 21:01

    Kochana witaj po przerwie! Ty wiesz jak zdobyć mój apetyt, bo ja takie jajka to mogłabym jeść na okrągło!
    A Harry to dzięki Tobie, bo jak zobaczyłam twoją relacje, powiedziałam sobie – muszę tam pojechać :)

    • Simply Lifetime
      Odpowiedz Simply Lifetime 14 marca 2016 at 15:15

      Nasze podniebienia gustują w tych samych smakach – jajka mogłabym jeść każdego dnia :) cieszę się, że się tam wybrałaś! to fantastyczne miejsce, a kiedy zobaczyłam Twoje zdjęcia, czułam się jakbym znów tam wróciła :)

  • Odpowiedz daria. 15 marca 2016 at 12:06

    Idealna propozycja na sobotnie śniadanie dla mnie :)
    Koniecznie będę próbować przy najbliższej okazji, bo po zdjęciu widać, że warto! d.

  • Odpowiedz ŻABA 18 marca 2016 at 18:23

    Też uwielbiam jajka! 😀 a zdjęcia wyglądają tak pysznie, że chyba niedzielny poranek spędzę w kuchni 😉

  • Odpowiedz Magda C. 19 marca 2016 at 18:03

    Smakowite śniadanko na wyjątkowy dzień :)

  • Odpowiedz Karolina 21 marca 2016 at 17:04

    O tak w mojej lodówce też nigdy nie może zabraknąć jajek. Co prawda w tygodniu idę na łatwiznę i sięgam po płatki z mlekiem, ale na weekend lubię zaszaleć i już wiem co będę pichcić w przyszłą sobotę, no akurat święta będzie tematycznie 😉

  • Odpowiedz marcela 24 marca 2016 at 03:35

    Łaaał! takie sniadanie to bajka!

  • Odpowiedz Ubuntu 20 września 2016 at 13:42

    To tylko zwykłe jajka, ale jakie wykonanie…

  • Zostaw odpowiedź