kuchnia

Mus czekoladowy

22 marca 2016
IMG_8329

W tym roku kalendarzowym postawiłam sobie za cel znaleźć więcej czasu na gotowanie. Z radością stwierdzam, że jak dotąd udaje mi się realizować to zadanie z niemałą przyjemnością. Zwykle kiedy mam do wyboru przygotować coś wytrawnego lub coś słodkiego, decyduję się na tę pierwszą opcję. Postanowiłam jednak przelać moją miłość do czekolady na smak i w ten sposób weekend rozpoczęłam od pysznego musu czekoladowego.

Składniki (6 porcji):
– 100 g czekolady deserowej
– 100 g czekolady mlecznej
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– 2 płaskie łyżki cukru
– 200 ml śmietanki 36%
– szczypta soli
– szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kostki i umieścić w misce. Naczynie umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody do momentu, aż czekolada będzie płynna. Do gorącej jeszcze czekolady dodać masło oraz cynamon i wymieszać, aby połączyły się w całość.

Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy czekoladowej i energicznie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodając w tzw. międzyczasie cukier. Pianę dodawać partiami do czekolady i delikatnie wymieszać.

Śmietankę ubić na lekką i puszystą masę. Podobnie jak w przypadku białka, dodawać ją częściowo i mieszać tak, aby powietrze nie uszło z masy. Całość przełożyć do niewielkich naczyń i schładzać w lodówce min. 2 godziny (lepiej zostawić na całą noc).

IMG_8342

Możesz również polubić

3 Komentarzy

  • Odpowiedz marcelina 24 marca 2016 at 11:26

    teraz by mi się przydał taki mus na poprawę humoru :)

  • Odpowiedz http://fashionable.com.pl/ 25 marca 2016 at 15:57

    Wygląda wspaniale! No i zdjęcie pięknie zrobione <3

  • Odpowiedz Alabasterfox 31 marca 2016 at 17:29

    Ależ on apetycznie wygląda na Twoich zdjęciach! Przepis zostawiam na specjalną okazję, gdyż ostatnio staram się „folgowanie” odkładać na wyjątkowe wydarzenia, ale już chyba wiem komu go przygotuję… :)

  • Zostaw odpowiedź