kuchnia

Tosty francuskie

10 kwietnia 2016
IMG_8391

Każdy z nas ma takie smaki, które kojarzą się wyłącznie z dzieciństwem. Dla mnie jednym z nich jest smak tostów francuskich, które od wielu lat przygotowuje moja Babcia. Kiedy byłam małą dziewczynką zasiadałam przy kuchennym stole i obserwowałam jak Babcia krząta się w skąpanym słońcu pomieszczeniu i wraz ze mną zasiada do śniadania. To wspomnienie towarzyszy mi do dziś, a tosty francuskie to coś, co nadal pozwalam robić Babci specjalnie dla mnie. I choć minęło kilkanaście lat, nic się nie zmieniło – wciąż siedzimy razem przy kuchennym stole i śmiejąc się zajadamy śniadanie.

Składniki (2 porcje):
– 4 kromki chleba pełnoziarnistego
– 1 jajko
– 3 łyżki mleka
– 4 plasterki dowolnego sera żółtego (np. goudy, emmentalera, królewskiego…)
– 2 łyżki oleju
– suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajko umieścić w misce i roztrzepać wraz z mlekiem, przyprawami i suszonymi ziołami. Patelnię ustawić na średniej wielkości ogniu i rozgrzać olej. Każdą kromkę chleba maczać w jajku z obu stron i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Po przełożeniu na drugą stronę, na już usmażonej ułożyć ser żółty i smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż do jego roztopienia. Po zdjęciu z patelni opcjonalnie posypać niewielką ilością suszonych ziół dodanych wcześniej do jajka.

IMG_8400

Możesz również polubić

5 Komentarzy

  • Odpowiedz madameisabell 12 kwietnia 2016 at 15:16

    Świetny blog, warty zaglądania. :)
    Zapraszam na mój http://madameisabell.blogspot.com/ :)

  • Odpowiedz Gaja 17 kwietnia 2016 at 16:53

    Z dzieciństwa pamiętam coś podobnego, ale o wiele uboższego w składzie – chleb podsmażany na maśle do uzyskania chrupkości. W dzieciństwie nie cierpiałam jajek więc tosta francuskiego na pewno bym nie przelknęła, dzisiaj to na na szczęście się zmieniło :-)

    • Simply Lifetime
      Odpowiedz Simply Lifetime 17 kwietnia 2016 at 21:57

      też pamiętam taki chleb! w dzieciństwie byłam niejadkiem, ale to akurat uwielbiałam :)

  • Odpowiedz daria 21 kwietnia 2016 at 15:35

    Moje ulubione śniadanie :) mogłabym to jeść do znudzenia ! d.

  • Odpowiedz Alabasterfox 23 kwietnia 2016 at 19:11

    Jedna z moich ulubionych wersji śniadania :)

  • Zostaw odpowiedź